Polski MasterNode

DarthFraktal

New Member
Jul 7, 2014
31
10
8
PL

grzem

Member
Nov 22, 2014
49
7
48
Nie wczytywałem się w forum, ale zasygnalizuję mam nadzieję, że jako pierwszy i się mylę. Otóż 256 MB ramu dla masternoda to może być za mało, mam dwa takie i jeden z nich mi się złożył, wcześniej zaglądałem i miały zużycie ramu 75 i 93 procent.
 

splawik21

Moderator
Dash Core Team
Foundation Member
Dash Support Group
Apr 8, 2014
1,940
1,303
1,283
grzem moje od ponad meisiaca maja zuzycie okolo 95% i ile bys nie mial RAMU to bedzie ci wykorzystywac prawie caly dostepny, zlozyl sie moze z innych przyczyn. Ja mam kilka i jeszcze ani jeden sie nie wywalil.
 

splawik21

Moderator
Dash Core Team
Foundation Member
Dash Support Group
Apr 8, 2014
1,940
1,303
1,283
To jeszcze odnotuję, złożył się na Crissic Jacksonville OpenVZ - OVZ256
Jeden mi spadl ale nie byl to cryssic...
 
Last edited by a moderator:

DarthFraktal

New Member
Jul 7, 2014
31
10
8
PL
od 28 marca nie przyszła żadna płatność za Masternoda
update robiłem zmieniając nazwę folderu na dash, pliku dash.conf i wkopiowując plik dashd, chmod +x jakoś nie był potrzebny.
Odpaliłem masternoda lokalnie w portfelu, a potem na vps


./dashd masternode debug
masternode started remotely

/.dash$ ./dashd getinfo
{
"version" : 110217,
"protocolversion" : 70075,
"walletversion" : 61000,
"balance" : 0.00000000,
"darksend_balance" : 0.00000000,
"blocks" : 248053,
"timeoffset" : 0,
"connections" : 35,
"proxy" : "",
"difficulty" : 3189.62376432,
"testnet" : false,
"keypoololdest" : 1424737157,
"keypoolsize" : 1001,
"paytxfee" : 0.00000000,
"relayfee" : 0.00001000,
"errors" : ""
}

./dashd masternode list | grep xxx.xxx.xx
"xxx.xxx.xx.xx:9999" : "ENABLED",

może powinienem usunąć jakieś stare pliki?
 

splawik21

Moderator
Dash Core Team
Foundation Member
Dash Support Group
Apr 8, 2014
1,940
1,303
1,283
usuwa sie zawsze peers.dat
czy twoj masternode jest active na ninja albo na dashnodes.com ? Byl resetowany reference node w sobote jutro okolo 20stej mijaja 4 dni od czasu gdy wlacozny zostal enforcment, jesli jutro po tej godzinie nie bedizesz miec platnosci to czas zaczac sie martwic.....

poza tym nie jestes sam co do platnosci....
 

DarthFraktal

New Member
Jul 7, 2014
31
10
8
PL
zaraz po tym poście usunąłem parę plików, wg tego co znalazłem w udostępnionych skryptach do aktualizacji
w tym peers.dat
płatność właśnie wpadła 1.97491424
 

splawik21

Moderator
Dash Core Team
Foundation Member
Dash Support Group
Apr 8, 2014
1,940
1,303
1,283
zaraz po tym poście usunąłem parę plików, wg tego co znalazłem w udostępnionych skryptach do aktualizacji
w tym peers.dat
płatność właśnie wpadła 1.97491424
i git!! wpadnie od kazdego spokojnie.... po prostu trzeba wyczekac swoje :D
 

DarthFraktal

New Member
Jul 7, 2014
31
10
8
PL
zauważyłem że:
masternode zwraca po
./dashd getinfo
{
...
"walletversion" : 61000,
...
}

a w portfelu daje
"walletversion" : 60001,

Dlaczego tak się dzieje, przegapiłem jakaś aktualizację portfela?

oba w wersji 11.2.22
 

splawik21

Moderator
Dash Core Team
Foundation Member
Dash Support Group
Apr 8, 2014
1,940
1,303
1,283
no to zrob tak :)
zrob backup wallet.dat

potem uruchom portfel najnowsza wersje 22 wraz z parametrem -upgradewallet

i potem zrob getinfo ;)
 

DarthFraktal

New Member
Jul 7, 2014
31
10
8
PL
po wpisaniu komendy: "tail -f debug.log"
często widać taką linię:
2015-04-12 11:09:09 CDarksendPool::UpdateState() - Can't set state to ERROR or SUCCESS as a Masternode.

z płatnością jest obsuwa o 1 dzień
bo obecna średnia wartość to 4.05 dnia a już jest dzień 5 i nadal nic

tu daty kolejnych płatności
2015-04-07 10:09:54
2015-03-28 21:54:46
2015-03-24 12:42:38
2015-03-20 07:06:13

jak to diagnozować ?
ktoś ma podobną sytuację?
 

splawik21

Moderator
Dash Core Team
Foundation Member
Dash Support Group
Apr 8, 2014
1,940
1,303
1,283
tak, ja mialem, otrzymalem platnosc dzisiaj....
a taki wpois w debug.log to mam mase i masternody ktore platne sa normalnie ...weic nie przejmuj sie ;)
tak dlugo jak jestes na ninja aktywny to jest miodzio...
 

DarthFraktal

New Member
Jul 7, 2014
31
10
8
PL
OK :)
wpadło +2.36 DASH

ale mam inne pytanie..
Czy aktualizacja może w jakiś sposób wpływać na miejsce w kolejce do wypłaty?
albo,
czy pliki znajdujące się w tej samej lokalizacji co dashd mają jakiś wpływ na miejsce w kolejce?
 

splawik21

Moderator
Dash Core Team
Foundation Member
Dash Support Group
Apr 8, 2014
1,940
1,303
1,283
nie, jedynie tak gdy wypadniesz z obiegu jesli np spadnie ci dashd na remote i nie odpalisz go z godzinke...wtedy wypadasz z cyklu.... jesli kwestia update gdzie stopujesz i odpalasz znowu to nie...nie wypadasz z kolejjki....
 

DarthFraktal

New Member
Jul 7, 2014
31
10
8
PL
mam kolejne pytanie, gdzieś napotkałem informajcę, że płatności MN realizowane są w oparciu o RoundRobin, więc skoro ostatnia moja płatność była w bloku 251391, a Masternodów jest ok 2400 to kolejna płatność powinnawypaść około bloku = 251391 + 2400, a mamy teraz blok 254486, co daje 254486 - 251391 = 3095 więc jeśli moje rozumowanie jest poprawne to płatność powinna już dawno wpaść.
 

splawik21

Moderator
Dash Core Team
Foundation Member
Dash Support Group
Apr 8, 2014
1,940
1,303
1,283
mam podobna sytuacje z jednym lbokiem... juz 5 dni i 13 h bez wplaty.... natomaiast w inne dosc ladnie wpada...
 

DarthFraktal

New Member
Jul 7, 2014
31
10
8
PL
dashninja.pl pokazał dziś Proof-of-service 1 podczas gdy:


^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
./dashd masternode list | grep xxx.xxx.xx
"xxx.xxx.xx.xx:9999" : "ENABLED",

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^6
./dashd getinfo
{
"version" : 110222,
"protocolversion" : 70076,
"walletversion" : 61000,
"balance" : 0.00000000,
"darksend_balance" : 0.00000000,
"blocks" : 254679,
"timeoffset" : 0,
"connections" : 81,
"proxy" : "",
"difficulty" : 2662.37562485,
"testnet" : false,
"keypoololdest" : 1424737157,
"keypoolsize" : 1001,
"paytxfee" : 0.00000000,
"relayfee" : 0.00001000,
"errors" : ""
}

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
./dashd masternode debug
masternode started remotely

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
czyli że działa, a jednak nie działa wg dashninja.pl ?!

czy można jakoś zawiesić masternoda lokalnym portfelem
posiadając zły dash.conf lub nie posiadając go wcale?
 
Last edited by a moderator:

splawik21

Moderator
Dash Core Team
Foundation Member
Dash Support Group
Apr 8, 2014
1,940
1,303
1,283
mozna zastopowac lub ruszajac 1000 monet tam skladowanych przez pyzypadek, nie powinienes jednak sie martwic tym ze masz Proof of Service 1..... tez mialem i wszystko gra...martw sie jak bedizesz miec 5 i wyzej :)
 

DarthFraktal

New Member
Jul 7, 2014
31
10
8
PL
Gdzie ja to wyczytałem, że można mieć MN v...22, a klienta qt v...23 i można oddać głos
robiłem to już 2x i za każdym razem głos znika po jakimś czasie.

Po za tym, co to za obyczaj, że nie głosujących bierze się pod uwagę?