Welcome to the Dash Forum!

Please sign up to discuss the most innovative cryptocurrency!

Polski MasterNode

Discussion in 'Polska Polish' started by coinwall, Jan 20, 2015.

  1. DarthFraktal

    DarthFraktal New Member

    Joined:
    Jul 7, 2014
    Messages:
    31
    Likes Received:
    10
    Trophy Points:
    8
  2. splawik21

    splawik21 Grizzled Member
    Dash Core Team Foundation Member Dash Support Group

    Joined:
    Apr 8, 2014
    Messages:
    1,891
    Likes Received:
    1,277
    Trophy Points:
    1,283
    • Like Like x 1
  3. AnarchicCluster

    AnarchicCluster Active Member

    Joined:
    Dec 22, 2014
    Messages:
    399
    Likes Received:
    408
    Trophy Points:
    133
    Dash Address:
    XgJkzjmW1onXH8EsaaZakN1GswjjnAYhUE
    • Like Like x 1
  4. grzem

    grzem Member

    Joined:
    Nov 22, 2014
    Messages:
    49
    Likes Received:
    7
    Trophy Points:
    48
    Nie wczytywałem się w forum, ale zasygnalizuję mam nadzieję, że jako pierwszy i się mylę. Otóż 256 MB ramu dla masternoda to może być za mało, mam dwa takie i jeden z nich mi się złożył, wcześniej zaglądałem i miały zużycie ramu 75 i 93 procent.
     
  5. splawik21

    splawik21 Grizzled Member
    Dash Core Team Foundation Member Dash Support Group

    Joined:
    Apr 8, 2014
    Messages:
    1,891
    Likes Received:
    1,277
    Trophy Points:
    1,283
    grzem moje od ponad meisiaca maja zuzycie okolo 95% i ile bys nie mial RAMU to bedzie ci wykorzystywac prawie caly dostepny, zlozyl sie moze z innych przyczyn. Ja mam kilka i jeszcze ani jeden sie nie wywalil.
     
  6. grzem

    grzem Member

    Joined:
    Nov 22, 2014
    Messages:
    49
    Likes Received:
    7
    Trophy Points:
    48
    To jeszcze odnotuję, złożył się na Crissic Jacksonville OpenVZ - OVZ256
     
    • Like Like x 1
  7. splawik21

    splawik21 Grizzled Member
    Dash Core Team Foundation Member Dash Support Group

    Joined:
    Apr 8, 2014
    Messages:
    1,891
    Likes Received:
    1,277
    Trophy Points:
    1,283
    Jeden mi spadl ale nie byl to cryssic...
     
    #67 splawik21, Mar 16, 2015
    Last edited by a moderator: Mar 16, 2015
  8. DarthFraktal

    DarthFraktal New Member

    Joined:
    Jul 7, 2014
    Messages:
    31
    Likes Received:
    10
    Trophy Points:
    8
    od 28 marca nie przyszła żadna płatność za Masternoda
    update robiłem zmieniając nazwę folderu na dash, pliku dash.conf i wkopiowując plik dashd, chmod +x jakoś nie był potrzebny.
    Odpaliłem masternoda lokalnie w portfelu, a potem na vps


    ./dashd masternode debug
    masternode started remotely

    /.dash$ ./dashd getinfo
    {
    "version" : 110217,
    "protocolversion" : 70075,
    "walletversion" : 61000,
    "balance" : 0.00000000,
    "darksend_balance" : 0.00000000,
    "blocks" : 248053,
    "timeoffset" : 0,
    "connections" : 35,
    "proxy" : "",
    "difficulty" : 3189.62376432,
    "testnet" : false,
    "keypoololdest" : 1424737157,
    "keypoolsize" : 1001,
    "paytxfee" : 0.00000000,
    "relayfee" : 0.00001000,
    "errors" : ""
    }

    ./dashd masternode list | grep xxx.xxx.xx
    "xxx.xxx.xx.xx:9999" : "ENABLED",

    może powinienem usunąć jakieś stare pliki?
     
  9. splawik21

    splawik21 Grizzled Member
    Dash Core Team Foundation Member Dash Support Group

    Joined:
    Apr 8, 2014
    Messages:
    1,891
    Likes Received:
    1,277
    Trophy Points:
    1,283
    usuwa sie zawsze peers.dat
    czy twoj masternode jest active na ninja albo na dashnodes.com ? Byl resetowany reference node w sobote jutro okolo 20stej mijaja 4 dni od czasu gdy wlacozny zostal enforcment, jesli jutro po tej godzinie nie bedizesz miec platnosci to czas zaczac sie martwic.....

    poza tym nie jestes sam co do platnosci....
     
  10. DarthFraktal

    DarthFraktal New Member

    Joined:
    Jul 7, 2014
    Messages:
    31
    Likes Received:
    10
    Trophy Points:
    8
    zaraz po tym poście usunąłem parę plików, wg tego co znalazłem w udostępnionych skryptach do aktualizacji
    w tym peers.dat
    płatność właśnie wpadła 1.97491424
     
  11. splawik21

    splawik21 Grizzled Member
    Dash Core Team Foundation Member Dash Support Group

    Joined:
    Apr 8, 2014
    Messages:
    1,891
    Likes Received:
    1,277
    Trophy Points:
    1,283
    i git!! wpadnie od kazdego spokojnie.... po prostu trzeba wyczekac swoje :D
     
  12. DarthFraktal

    DarthFraktal New Member

    Joined:
    Jul 7, 2014
    Messages:
    31
    Likes Received:
    10
    Trophy Points:
    8
    zauważyłem że:
    masternode zwraca po
    ./dashd getinfo
    {
    ...
    "walletversion" : 61000,
    ...
    }

    a w portfelu daje
    "walletversion" : 60001,

    Dlaczego tak się dzieje, przegapiłem jakaś aktualizację portfela?

    oba w wersji 11.2.22
     
  13. splawik21

    splawik21 Grizzled Member
    Dash Core Team Foundation Member Dash Support Group

    Joined:
    Apr 8, 2014
    Messages:
    1,891
    Likes Received:
    1,277
    Trophy Points:
    1,283
    no to zrob tak :)
    zrob backup wallet.dat

    potem uruchom portfel najnowsza wersje 22 wraz z parametrem -upgradewallet

    i potem zrob getinfo ;)
     
  14. DarthFraktal

    DarthFraktal New Member

    Joined:
    Jul 7, 2014
    Messages:
    31
    Likes Received:
    10
    Trophy Points:
    8
    dzięki
    teraz jest ok
     
    • Like Like x 1
  15. DarthFraktal

    DarthFraktal New Member

    Joined:
    Jul 7, 2014
    Messages:
    31
    Likes Received:
    10
    Trophy Points:
    8
    po wpisaniu komendy: "tail -f debug.log"
    często widać taką linię:
    2015-04-12 11:09:09 CDarksendPool::UpdateState() - Can't set state to ERROR or SUCCESS as a Masternode.

    z płatnością jest obsuwa o 1 dzień
    bo obecna średnia wartość to 4.05 dnia a już jest dzień 5 i nadal nic

    tu daty kolejnych płatności
    2015-04-07 10:09:54
    2015-03-28 21:54:46
    2015-03-24 12:42:38
    2015-03-20 07:06:13

    jak to diagnozować ?
    ktoś ma podobną sytuację?
     
  16. splawik21

    splawik21 Grizzled Member
    Dash Core Team Foundation Member Dash Support Group

    Joined:
    Apr 8, 2014
    Messages:
    1,891
    Likes Received:
    1,277
    Trophy Points:
    1,283
    tak, ja mialem, otrzymalem platnosc dzisiaj....
    a taki wpois w debug.log to mam mase i masternody ktore platne sa normalnie ...weic nie przejmuj sie ;)
    tak dlugo jak jestes na ninja aktywny to jest miodzio...
     
  17. DarthFraktal

    DarthFraktal New Member

    Joined:
    Jul 7, 2014
    Messages:
    31
    Likes Received:
    10
    Trophy Points:
    8
    OK :)
    wpadło +2.36 DASH

    ale mam inne pytanie..
    Czy aktualizacja może w jakiś sposób wpływać na miejsce w kolejce do wypłaty?
    albo,
    czy pliki znajdujące się w tej samej lokalizacji co dashd mają jakiś wpływ na miejsce w kolejce?
     
  18. splawik21

    splawik21 Grizzled Member
    Dash Core Team Foundation Member Dash Support Group

    Joined:
    Apr 8, 2014
    Messages:
    1,891
    Likes Received:
    1,277
    Trophy Points:
    1,283
    nie, jedynie tak gdy wypadniesz z obiegu jesli np spadnie ci dashd na remote i nie odpalisz go z godzinke...wtedy wypadasz z cyklu.... jesli kwestia update gdzie stopujesz i odpalasz znowu to nie...nie wypadasz z kolejjki....
     
  19. DarthFraktal

    DarthFraktal New Member

    Joined:
    Jul 7, 2014
    Messages:
    31
    Likes Received:
    10
    Trophy Points:
    8
    mam kolejne pytanie, gdzieś napotkałem informajcę, że płatności MN realizowane są w oparciu o RoundRobin, więc skoro ostatnia moja płatność była w bloku 251391, a Masternodów jest ok 2400 to kolejna płatność powinnawypaść około bloku = 251391 + 2400, a mamy teraz blok 254486, co daje 254486 - 251391 = 3095 więc jeśli moje rozumowanie jest poprawne to płatność powinna już dawno wpaść.
     
  20. splawik21

    splawik21 Grizzled Member
    Dash Core Team Foundation Member Dash Support Group

    Joined:
    Apr 8, 2014
    Messages:
    1,891
    Likes Received:
    1,277
    Trophy Points:
    1,283
    mam podobna sytuacje z jednym lbokiem... juz 5 dni i 13 h bez wplaty.... natomaiast w inne dosc ladnie wpada...
     
  21. DarthFraktal

    DarthFraktal New Member

    Joined:
    Jul 7, 2014
    Messages:
    31
    Likes Received:
    10
    Trophy Points:
    8
    dashninja.pl pokazał dziś Proof-of-service 1 podczas gdy:


    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    ./dashd masternode list | grep xxx.xxx.xx
    "xxx.xxx.xx.xx:9999" : "ENABLED",

    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^6
    ./dashd getinfo
    {
    "version" : 110222,
    "protocolversion" : 70076,
    "walletversion" : 61000,
    "balance" : 0.00000000,
    "darksend_balance" : 0.00000000,
    "blocks" : 254679,
    "timeoffset" : 0,
    "connections" : 81,
    "proxy" : "",
    "difficulty" : 2662.37562485,
    "testnet" : false,
    "keypoololdest" : 1424737157,
    "keypoolsize" : 1001,
    "paytxfee" : 0.00000000,
    "relayfee" : 0.00001000,
    "errors" : ""
    }

    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    ./dashd masternode debug
    masternode started remotely

    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    czyli że działa, a jednak nie działa wg dashninja.pl ?!

    czy można jakoś zawiesić masternoda lokalnym portfelem
    posiadając zły dash.conf lub nie posiadając go wcale?
     
    #81 DarthFraktal, Apr 18, 2015
    Last edited by a moderator: Apr 19, 2015
  22. splawik21

    splawik21 Grizzled Member
    Dash Core Team Foundation Member Dash Support Group

    Joined:
    Apr 8, 2014
    Messages:
    1,891
    Likes Received:
    1,277
    Trophy Points:
    1,283
    mozna zastopowac lub ruszajac 1000 monet tam skladowanych przez pyzypadek, nie powinienes jednak sie martwic tym ze masz Proof of Service 1..... tez mialem i wszystko gra...martw sie jak bedizesz miec 5 i wyzej :)
     
  23. DarthFraktal

    DarthFraktal New Member

    Joined:
    Jul 7, 2014
    Messages:
    31
    Likes Received:
    10
    Trophy Points:
    8
    Gdzie ja to wyczytałem, że można mieć MN v...22, a klienta qt v...23 i można oddać głos
    robiłem to już 2x i za każdym razem głos znika po jakimś czasie.

    Po za tym, co to za obyczaj, że nie głosujących bierze się pod uwagę?
     

Share This Page