Polski MasterNode

jpr

Active Member
May 11, 2014
493
393
133
Ja sie przenosze z vultra na taki $10 za rok hehe. Inni maja wiec czemu ja mam bulic 5 co miesiac jak moge miec prawie za darmo.
 

splawik21

Grizzled Member
Dash Core Team
Moderator
Foundation Member
Dash Support Group
Apr 8, 2014
1,926
1,287
1,283
JPR :) ja koncze servis z Flarem 15stego i tez przechodze, znalazlem za 10$ / rok juz wszystko ustawione tam mam wiec kwestia odczekania teraz :D
EDIT: jedna platnosc w miesiacu i masz oplacone z gorka miesiac servisu :)
Camosoul placi 0,5$ / m-c :)
 

jpr

Active Member
May 11, 2014
493
393
133
JPR :) ja koncze servis z Flarem 15stego i tez przechodze, znalazlem za 10$ / rok juz wszystko ustawione tam mam wiec kwestia odczekania teraz :D
EDIT: jedna platnosc w miesiacu i masz oplacone z gorka miesiac servisu :)
Camosoul placi 0,5$ / m-c :)
Bedziesz mial za to cpanel jakis czy tylko konsola?
 

splawik21

Grizzled Member
Dash Core Team
Moderator
Foundation Member
Dash Support Group
Apr 8, 2014
1,926
1,287
1,283
jest panel sprawdz pw
 

grzem

Member
Nov 22, 2014
49
7
48
na wersji 1.19 masternody giną po jakim czasie od uruchomienia z cold walleta, wiem, bo jeden zostawiłem na starej wersji i działa.
 

splawik21

Grizzled Member
Dash Core Team
Moderator
Foundation Member
Dash Support Group
Apr 8, 2014
1,926
1,287
1,283
Od wcziraj mi smiga i jest miodzio.
Zrob tak:
Usun peers.dat na remotde i lokalu.
Grzem na remote uruchom raz darkcoind --upgradewallet bys mial wersje 61000 sprawdz to getinfo.
Dobrze bys na lokalu tez mial ta sama wersje.
Synchro i odpal. Ja po 24h mam stabilnie smigajace nody.
Mam nadzieje ze pomoglem :)
 

grzem

Member
Nov 22, 2014
49
7
48
jedynie peers na local nie usuwałem, ale już jakby zaskoczyły, już 2h działają
 

splawik21

Grizzled Member
Dash Core Team
Moderator
Foundation Member
Dash Support Group
Apr 8, 2014
1,926
1,287
1,283
Ok. Usuwaj oba zawsze...lepsza komunikacje ma wtedy.
 

grzem

Member
Nov 22, 2014
49
7
48
Znowu wywaliło MN na nowym sofcie, teraz usunę peers z local.

edit:
Ale to nie może mieć znaczenia, przecież wyłączam portfel lokalny, a startować potrafią tak czy inaczej.
 

splawik21

Grizzled Member
Dash Core Team
Moderator
Foundation Member
Dash Support Group
Apr 8, 2014
1,926
1,287
1,283
Nie wiem. Ja zrobilem jak ci napisalem i smiga mi na wszystkich ciagle wie cos w tym musi byc :)
 

splawik21

Grizzled Member
Dash Core Team
Moderator
Foundation Member
Dash Support Group
Apr 8, 2014
1,926
1,287
1,283
gdzie masz swojego vps?
a odpalasz je na zsynchronizowanym lancuchu?
 

grzem

Member
Nov 22, 2014
49
7
48
Wywala zarówno VULTR jak i CRISSIC, blok pokazuje aktualny, synchronizują się wszystkie.

Wywala tak po 2-4 godzinach, także cięzko się to obserwuje.
 

splawik21

Grizzled Member
Dash Core Team
Moderator
Foundation Member
Dash Support Group
Apr 8, 2014
1,926
1,287
1,283
skad scaigales portfel?
z oficjalnego czy z linka ktorego podal ktos na bct?
pytam bo miedzyczaise ktos zmienil linki jakis scamowiec...zaciagnij na lokalny raz jeszcze ostatniego klienta. mozliwe ze zassales nie tego...
masz moze malwarebytes anti-malware?
 

splawik21

Grizzled Member
Dash Core Team
Moderator
Foundation Member
Dash Support Group
Apr 8, 2014
1,926
1,287
1,283
lepiej sie zabezpieczac pare razy niz bez ograniczen leciec ;) ja mam 2 antyrobaki + antyvir i smiga OK :)
zerjknij na PM
 
Last edited by a moderator:

DarthFraktal

New Member
Jul 7, 2014
31
10
8
PL
Witam,
mam takie pytania:
1. Jak ważny jest masternode privkey, czy jego przejęcie zagraża zgromadzonym DRK
2. Jaką funkcję pełni w konfiguracji wpis: addnode=23.23.186.131 //co się dzieje w przypadku ataku ddos na ten adres ?
przydało by się kilka adresów oddzielonych spacjami
3. Czy nie było by łatwiej jak by aktualna wersja darkcoin znajdowała się zawsze na serwerze do pobrania w katalogu \currentversion ?
 
Last edited by a moderator:

DarthFraktal

New Member
Jul 7, 2014
31
10
8
PL
Jestem właśnie na etapie wyboru serwera https://crissic.net/openvz_vps
i nie wiem jakie znaczenie ma wersja Ubuntu, czy może być minimal, czy może lepiej właśnie żeby to był minimal.
No i zastanawia mnie też lokalizacja Jacksonville vs. Los Angeles
które to Jacksonville i czy prawa stanowe są korzystniejsze w jednej z tych lokalizacji
czy może przesadzam :D
 

splawik21

Grizzled Member
Dash Core Team
Moderator
Foundation Member
Dash Support Group
Apr 8, 2014
1,926
1,287
1,283
bierz obojetnie co byle stabilne bylo i ekonomiczne :) crissic mam 1 server tam i smiga bez zastrzezen.
 
Last edited by a moderator:

DarthFraktal

New Member
Jul 7, 2014
31
10
8
PL
czytam sobie własnie przewodnik TAO o masternodach |
i tak się zastanawiam czy nie ma tam poważnej kuchy
w pewnym momencie jest napisane, że trzeba skopiować plik darkcoind na serwer
ale po jakimś czasie tworzy się tam się plik wallet.dat
ten plik nie jest zaszyfrowany
Czy nie powinno się wysłać tam swoj zaszyfrowany plik wallet.dat ?
Ja tak zrobiłem i masternode działa
ale czy nie jest to jakaś poważna luka bezpieczeństwa i nie trzeba poprawić ?
 

splawik21

Grizzled Member
Dash Core Team
Moderator
Foundation Member
Dash Support Group
Apr 8, 2014
1,926
1,287
1,283
czytam sobie własnie przewodnik TAO o masternodach |
i tak się zastanawiam czy nie ma tam poważnej kuchy
w pewnym momencie jest napisane, że trzeba skopiować plik darkcoind na serwer
ale po jakimś czasie tworzy się tam się plik wallet.dat
ten plik nie jest zaszyfrowany
Czy nie powinno się wysłać tam swoj zaszyfrowany plik wallet.dat ?
Ja tak zrobiłem i masternode działa
ale czy nie jest to jakaś poważna luka bezpieczeństwa i nie trzeba poprawić ?
Nie, przewodnik jest OK, ty zas ryuzykujesz utrate swoich monet jesli ktos ci wpadnie na konto.
Portfel na zdalnym serverze MA BYC PUSTY i moze byc niezaszyfrowany, zreszta i tak tam nic nie ma.
Darkcoind mozna sciagnac tez wget nie trzeba go kopiowac za pomoca winSCP.
 

DarthFraktal

New Member
Jul 7, 2014
31
10
8
PL
dzięki!
już poprawiam

* czy to oznacza, że jeśli usunę ten portfel to po ponownym odpaleniu darkcoind utworzy nowy?
 

splawik21

Grizzled Member
Dash Core Team
Moderator
Foundation Member
Dash Support Group
Apr 8, 2014
1,926
1,287
1,283
lepiej nie ryzkowac nie? :D
 

splawik21

Grizzled Member
Dash Core Team
Moderator
Foundation Member
Dash Support Group
Apr 8, 2014
1,926
1,287
1,283
i czysc bash przed kazdym wylogowaniem sie z remote.
 

DarthFraktal

New Member
Jul 7, 2014
31
10
8
PL
Myślę sobie, że tak w ogóle nadchodzi już coraz większymi krokami czas ARM ( AMD postawił na ARM w serwerach i teraz właśnie się to dzieje i zaraz wyjdzie ) , a my ciągle nie mamy (inni też z resztą) gotowej kompilacji portfela na ARM. Dysponuje Raspberry PI w domu - 1 jajowym co prawda, ale rozglądam się za szybszymi tj. - Orange PI, Banana PI, Odroid C1, itp. Pewnie wkrótce pojawią się płytki OctaCore (Cortex A53) 2-3GB RAM i na tym już można sobie zrobić małą stacjonarkę nawet! - Koleiny polski MN (mój) stoi na amerykańskim IP, a sądząc po liczbie wpisów na forum jesteśmy dużo większą siłą... Inna sprawa jest taka, że mamy 2 dominujących dostawców VPS i to może być groźne.

>>> Z piątkowym trudem zmierzam do tego, że potrzebujemy, żeby ktoś z dev-teamu za obopólną zgodą społeczności i z jej wsparciem spowodował, że obok wersji na windows, debiana i OSX, pojawi się wersja na ARM. Oczywiście koło tego musi się pojawić case study i opinia osób biegłych w temacie znających się dobrze na architekturze. W każdym razie każdorazowa kompilacja trwająca ~2 godziny przy zmianie wersji to słaby pomysł i bardzo zniechęcający! A potrzebna nam rozleglejsza i tańsza decentralizacja Masternodów i pomocna będzie gotowa (oficjalna) binarka na ARMy!
 
  • Like
Reactions: AnarchicCluster

AnarchicCluster

Active Member
Dec 22, 2014
399
408
133
Dash Address
XgJkzjmW1onXH8EsaaZakN1GswjjnAYhUE
Speak
Myślę sobie, że tak w ogóle nadchodzi już coraz większymi krokami czas ARM ( AMD postawił na ARM w serwerach i teraz właśnie się to dzieje i zaraz wyjdzie ) , a my ciągle nie mamy (inni też z resztą) gotowej kompilacji portfela na ARM. Dysponuje Raspberry PI w domu - 1 jajowym co prawda, ale rozglądam się za szybszymi tj. - Orange PI, Banana PI, Odroid C1, itp. Pewnie wkrótce pojawią się płytki OctaCore (Cortex A53) 2-3GB RAM i na tym już można sobie zrobić małą stacjonarkę nawet! - Koleiny polski MN (mój) stoi na amerykańskim IP, a sądząc po liczbie wpisów na forum jesteśmy dużo większą siłą... Inna sprawa jest taka, że mamy 2 dominujących dostawców VPS i to może być groźne.

>>> Z piątkowym trudem zmierzam do tego, że potrzebujemy, żeby ktoś z dev-teamu za obopólną zgodą społeczności i z jej wsparciem spowodował, że obok wersji na windows, debiana i OSX, pojawi się wersja na ARM. Oczywiście koło tego musi się pojawić case study i opinia osób biegłych w temacie znających się dobrze na architekturze. W każdym razie każdorazowa kompilacja trwająca ~2 godziny przy zmianie wersji to słaby pomysł i bardzo zniechęcający! A potrzebna nam rozleglejsza i tańsza decentralizacja Masternodów i pomocna będzie gotowa (oficjalna) binarka na ARMy!
może wyslij wiadomość do vertoe z pytaniem o ARM. Z tego co się orientuje to dev team pracuje teraz nad oslepianiem masternodów. (Masternode blinding) funkcja anonimizujaca wzięta z CoinShuffle. Jeśli zdecydowaliby się na stworzenie klienta na ARM to chyba stanie się to e narzekam odleglejszym terminie. Ale spytać nie zaszkodzi