Welcome to the Dash Forum!

Please sign up to discuss the most innovative cryptocurrency!

Polski MasterNode

Discussion in 'Polska Polish' started by coinwall, Jan 20, 2015.

  1. jpr

    jpr Active Member

    Joined:
    May 11, 2014
    Messages:
    494
    Likes Received:
    393
    Trophy Points:
    133
    Ja sie przenosze z vultra na taki $10 za rok hehe. Inni maja wiec czemu ja mam bulic 5 co miesiac jak moge miec prawie za darmo.
     
  2. splawik21

    splawik21 Grizzled Member
    Dash Core Team Foundation Member Dash Support Group

    Joined:
    Apr 8, 2014
    Messages:
    1,884
    Likes Received:
    1,276
    Trophy Points:
    1,283
    JPR :) ja koncze servis z Flarem 15stego i tez przechodze, znalazlem za 10$ / rok juz wszystko ustawione tam mam wiec kwestia odczekania teraz :D
    EDIT: jedna platnosc w miesiacu i masz oplacone z gorka miesiac servisu :)
    Camosoul placi 0,5$ / m-c :)
     
  3. jpr

    jpr Active Member

    Joined:
    May 11, 2014
    Messages:
    494
    Likes Received:
    393
    Trophy Points:
    133
    Bedziesz mial za to cpanel jakis czy tylko konsola?
     
  4. splawik21

    splawik21 Grizzled Member
    Dash Core Team Foundation Member Dash Support Group

    Joined:
    Apr 8, 2014
    Messages:
    1,884
    Likes Received:
    1,276
    Trophy Points:
    1,283
    jest panel sprawdz pw
     
  5. grzem

    grzem Member

    Joined:
    Nov 22, 2014
    Messages:
    49
    Likes Received:
    7
    Trophy Points:
    48
    na wersji 1.19 masternody giną po jakim czasie od uruchomienia z cold walleta, wiem, bo jeden zostawiłem na starej wersji i działa.
     
  6. splawik21

    splawik21 Grizzled Member
    Dash Core Team Foundation Member Dash Support Group

    Joined:
    Apr 8, 2014
    Messages:
    1,884
    Likes Received:
    1,276
    Trophy Points:
    1,283
    Od wcziraj mi smiga i jest miodzio.
    Zrob tak:
    Usun peers.dat na remotde i lokalu.
    Grzem na remote uruchom raz darkcoind --upgradewallet bys mial wersje 61000 sprawdz to getinfo.
    Dobrze bys na lokalu tez mial ta sama wersje.
    Synchro i odpal. Ja po 24h mam stabilnie smigajace nody.
    Mam nadzieje ze pomoglem :)
     
  7. grzem

    grzem Member

    Joined:
    Nov 22, 2014
    Messages:
    49
    Likes Received:
    7
    Trophy Points:
    48
    jedynie peers na local nie usuwałem, ale już jakby zaskoczyły, już 2h działają
     
  8. splawik21

    splawik21 Grizzled Member
    Dash Core Team Foundation Member Dash Support Group

    Joined:
    Apr 8, 2014
    Messages:
    1,884
    Likes Received:
    1,276
    Trophy Points:
    1,283
    Ok. Usuwaj oba zawsze...lepsza komunikacje ma wtedy.
     
  9. grzem

    grzem Member

    Joined:
    Nov 22, 2014
    Messages:
    49
    Likes Received:
    7
    Trophy Points:
    48
    Znowu wywaliło MN na nowym sofcie, teraz usunę peers z local.

    edit:
    Ale to nie może mieć znaczenia, przecież wyłączam portfel lokalny, a startować potrafią tak czy inaczej.
     
  10. splawik21

    splawik21 Grizzled Member
    Dash Core Team Foundation Member Dash Support Group

    Joined:
    Apr 8, 2014
    Messages:
    1,884
    Likes Received:
    1,276
    Trophy Points:
    1,283
    Nie wiem. Ja zrobilem jak ci napisalem i smiga mi na wszystkich ciagle wie cos w tym musi byc :)
     
  11. grzem

    grzem Member

    Joined:
    Nov 22, 2014
    Messages:
    49
    Likes Received:
    7
    Trophy Points:
    48
    Wywaliło, na jednym nawet masternodekey nowy wygenerowałem
     
  12. splawik21

    splawik21 Grizzled Member
    Dash Core Team Foundation Member Dash Support Group

    Joined:
    Apr 8, 2014
    Messages:
    1,884
    Likes Received:
    1,276
    Trophy Points:
    1,283
    gdzie masz swojego vps?
    a odpalasz je na zsynchronizowanym lancuchu?
     
  13. grzem

    grzem Member

    Joined:
    Nov 22, 2014
    Messages:
    49
    Likes Received:
    7
    Trophy Points:
    48
    Wywala zarówno VULTR jak i CRISSIC, blok pokazuje aktualny, synchronizują się wszystkie.

    Wywala tak po 2-4 godzinach, także cięzko się to obserwuje.
     
  14. grzem

    grzem Member

    Joined:
    Nov 22, 2014
    Messages:
    49
    Likes Received:
    7
    Trophy Points:
    48
    Jedynie klient lokalny jest starszy, ale 1.19 mi nie zadziałał na win 32
     
  15. grzem

    grzem Member

    Joined:
    Nov 22, 2014
    Messages:
    49
    Likes Received:
    7
    Trophy Points:
    48
  16. splawik21

    splawik21 Grizzled Member
    Dash Core Team Foundation Member Dash Support Group

    Joined:
    Apr 8, 2014
    Messages:
    1,884
    Likes Received:
    1,276
    Trophy Points:
    1,283
    skad scaigales portfel?
    z oficjalnego czy z linka ktorego podal ktos na bct?
    pytam bo miedzyczaise ktos zmienil linki jakis scamowiec...zaciagnij na lokalny raz jeszcze ostatniego klienta. mozliwe ze zassales nie tego...
    masz moze malwarebytes anti-malware?
     
  17. grzem

    grzem Member

    Joined:
    Nov 22, 2014
    Messages:
    49
    Likes Received:
    7
    Trophy Points:
    48
  18. splawik21

    splawik21 Grizzled Member
    Dash Core Team Foundation Member Dash Support Group

    Joined:
    Apr 8, 2014
    Messages:
    1,884
    Likes Received:
    1,276
    Trophy Points:
    1,283
    lepiej sie zabezpieczac pare razy niz bez ograniczen leciec ;) ja mam 2 antyrobaki + antyvir i smiga OK :)
    zerjknij na PM
     
    #48 splawik21, Feb 12, 2015
    Last edited by a moderator: Feb 12, 2015
  19. DarthFraktal

    DarthFraktal New Member

    Joined:
    Jul 7, 2014
    Messages:
    31
    Likes Received:
    10
    Trophy Points:
    8
    Witam,
    mam takie pytania:
    1. Jak ważny jest masternode privkey, czy jego przejęcie zagraża zgromadzonym DRK
    2. Jaką funkcję pełni w konfiguracji wpis: addnode=23.23.186.131 //co się dzieje w przypadku ataku ddos na ten adres ?
    przydało by się kilka adresów oddzielonych spacjami
    3. Czy nie było by łatwiej jak by aktualna wersja darkcoin znajdowała się zawsze na serwerze do pobrania w katalogu \currentversion ?
     
    #49 DarthFraktal, Feb 13, 2015
    Last edited by a moderator: Feb 13, 2015
  20. DarthFraktal

    DarthFraktal New Member

    Joined:
    Jul 7, 2014
    Messages:
    31
    Likes Received:
    10
    Trophy Points:
    8
    Jestem właśnie na etapie wyboru serwera https://crissic.net/openvz_vps
    i nie wiem jakie znaczenie ma wersja Ubuntu, czy może być minimal, czy może lepiej właśnie żeby to był minimal.
    No i zastanawia mnie też lokalizacja Jacksonville vs. Los Angeles
    które to Jacksonville i czy prawa stanowe są korzystniejsze w jednej z tych lokalizacji
    czy może przesadzam :D
     
  21. splawik21

    splawik21 Grizzled Member
    Dash Core Team Foundation Member Dash Support Group

    Joined:
    Apr 8, 2014
    Messages:
    1,884
    Likes Received:
    1,276
    Trophy Points:
    1,283
    bierz obojetnie co byle stabilne bylo i ekonomiczne :) crissic mam 1 server tam i smiga bez zastrzezen.
     
    #51 splawik21, Feb 16, 2015
    Last edited by a moderator: Feb 16, 2015
  22. grzem

    grzem Member

    Joined:
    Nov 22, 2014
    Messages:
    49
    Likes Received:
    7
    Trophy Points:
    48
    Ciągle bardzo nieregularne wypłaty, też tak macie?
     
  23. splawik21

    splawik21 Grizzled Member
    Dash Core Team Foundation Member Dash Support Group

    Joined:
    Apr 8, 2014
    Messages:
    1,884
    Likes Received:
    1,276
    Trophy Points:
    1,283
  24. DarthFraktal

    DarthFraktal New Member

    Joined:
    Jul 7, 2014
    Messages:
    31
    Likes Received:
    10
    Trophy Points:
    8
    czytam sobie własnie przewodnik TAO o masternodach |
    i tak się zastanawiam czy nie ma tam poważnej kuchy
    w pewnym momencie jest napisane, że trzeba skopiować plik darkcoind na serwer
    ale po jakimś czasie tworzy się tam się plik wallet.dat
    ten plik nie jest zaszyfrowany
    Czy nie powinno się wysłać tam swoj zaszyfrowany plik wallet.dat ?
    Ja tak zrobiłem i masternode działa
    ale czy nie jest to jakaś poważna luka bezpieczeństwa i nie trzeba poprawić ?
     
  25. splawik21

    splawik21 Grizzled Member
    Dash Core Team Foundation Member Dash Support Group

    Joined:
    Apr 8, 2014
    Messages:
    1,884
    Likes Received:
    1,276
    Trophy Points:
    1,283
    Nie, przewodnik jest OK, ty zas ryuzykujesz utrate swoich monet jesli ktos ci wpadnie na konto.
    Portfel na zdalnym serverze MA BYC PUSTY i moze byc niezaszyfrowany, zreszta i tak tam nic nie ma.
    Darkcoind mozna sciagnac tez wget nie trzeba go kopiowac za pomoca winSCP.
     
  26. DarthFraktal

    DarthFraktal New Member

    Joined:
    Jul 7, 2014
    Messages:
    31
    Likes Received:
    10
    Trophy Points:
    8
    dzięki!
    już poprawiam

    * czy to oznacza, że jeśli usunę ten portfel to po ponownym odpaleniu darkcoind utworzy nowy?
     
  27. splawik21

    splawik21 Grizzled Member
    Dash Core Team Foundation Member Dash Support Group

    Joined:
    Apr 8, 2014
    Messages:
    1,884
    Likes Received:
    1,276
    Trophy Points:
    1,283
    lepiej nie ryzkowac nie? :D
     
  28. splawik21

    splawik21 Grizzled Member
    Dash Core Team Foundation Member Dash Support Group

    Joined:
    Apr 8, 2014
    Messages:
    1,884
    Likes Received:
    1,276
    Trophy Points:
    1,283
    i czysc bash przed kazdym wylogowaniem sie z remote.
     
  29. DarthFraktal

    DarthFraktal New Member

    Joined:
    Jul 7, 2014
    Messages:
    31
    Likes Received:
    10
    Trophy Points:
    8
    Myślę sobie, że tak w ogóle nadchodzi już coraz większymi krokami czas ARM ( AMD postawił na ARM w serwerach i teraz właśnie się to dzieje i zaraz wyjdzie ) , a my ciągle nie mamy (inni też z resztą) gotowej kompilacji portfela na ARM. Dysponuje Raspberry PI w domu - 1 jajowym co prawda, ale rozglądam się za szybszymi tj. - Orange PI, Banana PI, Odroid C1, itp. Pewnie wkrótce pojawią się płytki OctaCore (Cortex A53) 2-3GB RAM i na tym już można sobie zrobić małą stacjonarkę nawet! - Koleiny polski MN (mój) stoi na amerykańskim IP, a sądząc po liczbie wpisów na forum jesteśmy dużo większą siłą... Inna sprawa jest taka, że mamy 2 dominujących dostawców VPS i to może być groźne.

    >>> Z piątkowym trudem zmierzam do tego, że potrzebujemy, żeby ktoś z dev-teamu za obopólną zgodą społeczności i z jej wsparciem spowodował, że obok wersji na windows, debiana i OSX, pojawi się wersja na ARM. Oczywiście koło tego musi się pojawić case study i opinia osób biegłych w temacie znających się dobrze na architekturze. W każdym razie każdorazowa kompilacja trwająca ~2 godziny przy zmianie wersji to słaby pomysł i bardzo zniechęcający! A potrzebna nam rozleglejsza i tańsza decentralizacja Masternodów i pomocna będzie gotowa (oficjalna) binarka na ARMy!
     
    • Like Like x 1
  30. AnarchicCluster

    AnarchicCluster Active Member

    Joined:
    Dec 22, 2014
    Messages:
    399
    Likes Received:
    408
    Trophy Points:
    133
    Dash Address:
    XgJkzjmW1onXH8EsaaZakN1GswjjnAYhUE
    Speak
    może wyslij wiadomość do vertoe z pytaniem o ARM. Z tego co się orientuje to dev team pracuje teraz nad oslepianiem masternodów. (Masternode blinding) funkcja anonimizujaca wzięta z CoinShuffle. Jeśli zdecydowaliby się na stworzenie klienta na ARM to chyba stanie się to e narzekam odleglejszym terminie. Ale spytać nie zaszkodzi
     

Share This Page