Welcome to the Dash Forum!

Please sign up to discuss the most innovative cryptocurrency!

Polski MasterNode

Discussion in 'Polska Polish' started by coinwall, Jan 20, 2015.

  1. coinwall

    coinwall New Member

    Joined:
    Jan 20, 2015
    Messages:
    10
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    3
    Witam,

    Mam dwa VPS'y na "polskich blachach".

    Mam dosyć łopatologiczne pytanie.

    Przykładowo kupuje 1000 DRK na bitfinex.
    Przelewam je do swojego porfela.

    Konfiguruje całego vps'a pod MN
    Udaje się go postawić.

    Co dalej z tymi 1000 DRK mogę je ruszyć czy one muszą być na tym adresie od MN jako zabezpieczenie ?

    Pozdrawiam
     
  2. jpr

    jpr Active Member

    Joined:
    May 11, 2014
    Messages:
    493
    Likes Received:
    393
    Trophy Points:
    133
    Musza byc tam nienaruszone.
     
  3. maky

    maky Member

    Joined:
    Nov 14, 2014
    Messages:
    69
    Likes Received:
    30
    Trophy Points:
    58
    Muszą być nieruszane. Nie muszą i nie powinny być na VPN-ie tylko na jakimś bezpiecznym wallecie rzadko podłączanym do sieci. Walleta będziesz używał raz na ruski rok aby uruchomić masternoda. Zazwyczaj przy zmianie nr protokołu co odbywa się o wiele wiele rzadziej niż upgrady klienta darkcoina.
     
  4. splawik21

    splawik21 Grizzled Member
    Dash Core Team Foundation Member Dash Support Group

    Joined:
    Apr 8, 2014
    Messages:
    1,898
    Likes Received:
    1,277
    Trophy Points:
    1,283
    coinwall witamy w gronie darkcoinersow ;) zgadza sie, koledzy powyzej juz ci odpowiedzili na pytanie. 1000 drk widnieje jako input /wejscie na portfelu ktore w momencie gdy je ruszysz deaktywuje masternoda. Mozesz ponownie uzywac tego samego adresu wysylajac do siebie transakcje w postaci jednej transakcji 1000 monet wtedy po 15 potwierdzeniach mozesz znow odpalic masternoda.
    Portfel ktory przechowuje monety przezucasz na kilka nosnikow ktore nie sa podlaczone do internetu.
    Wraz z nowa wersja klienta (przy zmiania protokolu) nalezy update zrobic na zdalnym i lokazlnym kliencie zas na lokalu odpalic komende masternode start i wtedy wlasnie potrzebujesz miec dostep do portfela gdzie monety sa zamrozone.

    wal smialo z pytaniami na ogolnej dyskuji darkcoina tutaj: https://darkcointalk.org/threads/ogolna-dyskusja.2586/
     
  5. coinwall

    coinwall New Member

    Joined:
    Jan 20, 2015
    Messages:
    10
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    3
    Ok, czyli trzeba zainwestować około 6 BTC teraz.

    Ale pojawiły się kolejne pytania.

    Ile MN można odpalić z jednego INPUTA ?
    Czy MN można odpalać na komputerze za NAT'em, ale przekierować odpowiednie porty na niego ?

    Plan mam taki:
    kupić taki zestaw:
    allegro*pl/terminal-hp-5710-800mhz-256-256-win-xp-embeded-i4972570791.html
    allegro*pl/kingston-compact-flash-cf-16gb-u2-i4988345597.html

    I na tym postawi c MN w domu i w kilku miejscach gdzie administruję siecią.
    Wszędzie jest Publiczny Stały adres IP i są w Polsce.

    Na początek jeżeli na powyższe dwa pytania uzyskam twierdzące odpowiedzi pojawią 3 MN z geolokalizowanym polskim IP.

    + te 2 VPS'y

    Pozdrawiam
     
  6. splawik21

    splawik21 Grizzled Member
    Dash Core Team Foundation Member Dash Support Group

    Joined:
    Apr 8, 2014
    Messages:
    1,898
    Likes Received:
    1,277
    Trophy Points:
    1,283
    Powinno smigac uwazam.
    Pozwol jednak sie wypowiedziec tez chlopaka jpr maky jako ze expertem w dziedzinie sieci nie jestem.
    --------------------------------------------
    flare UdjinM6 will this work?
    How many MNs can he start from one input?
    Can he setup his MN on the PC with NAT but to redirect the specified port on it?

    He plans to buy these hardware:
    www.allegro.pl/terminal-hp-5710-800mhz-256-256-win-xp-embeded-i4972570791.html
    www.allegro.pl/kingston-compact-flash-cf-16gb-u2-i4988345597.html

    If that is possible he will setup 3 MNs with geolocated polish IP + 2 VPS

    Time for me
    /AFK
     
  7. jpr

    jpr Active Member

    Joined:
    May 11, 2014
    Messages:
    493
    Likes Received:
    393
    Trophy Points:
    133
    Wybaczcie ale niestety nie mam pojęcia.
     
  8. coinwall

    coinwall New Member

    Joined:
    Jan 20, 2015
    Messages:
    10
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    3
    Jeżeli chodzi o port forwarding to z tego co wyczytałem to powinno działać.

    Pojawiło się kolejne pytanie - Jak wypłacić zgromadzone z MN DRK .
    Bo jak rozumiem DRK z utrzymywania MN trafiają na adres z którego generujemy klucz MN.

    Pozdarwiam
     
  9. jpr

    jpr Active Member

    Joined:
    May 11, 2014
    Messages:
    493
    Likes Received:
    393
    Trophy Points:
    133
  10. splawik21

    splawik21 Grizzled Member
    Dash Core Team Foundation Member Dash Support Group

    Joined:
    Apr 8, 2014
    Messages:
    1,898
    Likes Received:
    1,277
    Trophy Points:
    1,283
    Uzywajac coin control w kliencie zaznaczajac wejscia zas 1000 input nie ruszasz. Proscizna.
     
    • Like Like x 1
  11. coinwall

    coinwall New Member

    Joined:
    Jan 20, 2015
    Messages:
    10
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    3
    Bajka :)

    To czekam tylko na informacje odnośnie ile można MN postawić z jednego INPUTA.

    Dwa terminale już są gotowe, VPS'y także.

    Jaką giełdę polecacie do kupna DRK ? Chyba że ktoś chce sprzedać 1000 DRK za 6 BTC.

    Pozdrawiam
     
  12. jpr

    jpr Active Member

    Joined:
    May 11, 2014
    Messages:
    493
    Likes Received:
    393
    Trophy Points:
    133
    Biorąc pod uwage obecną cene na 0.0066 to raczej za 6 btc nie kupisz 1000 DRK :)))
    edit: a jesli chodzi o gielde to bitfinex lub cryptsy
     
  13. splawik21

    splawik21 Grizzled Member
    Dash Core Team Foundation Member Dash Support Group

    Joined:
    Apr 8, 2014
    Messages:
    1,898
    Likes Received:
    1,277
    Trophy Points:
    1,283
    Jesli dobrze rozumiem z tymi inputami to jeden input wejscie 1000 monet jako tx pozwala ci na postawienie 1 MN.
    Mozesz ewentualnie miec wiecej wejsc w danym portfelu z roznymi adresami i odpalic je z komendy start-many.
    A w czym tobie to robi roznice przy 3 masternodach?
     
  14. coinwall

    coinwall New Member

    Joined:
    Jan 20, 2015
    Messages:
    10
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    3
    Różnica jest bardzo prosta na postawienie jednego MN z 1 INPUTA wydajesz 6.7 BTC.
    Ale jak z tego samego INPUTA możesz postawić 3 MN lub więcej to koszt postawienia jednego MN spada coraz bardziej.

    Pozdrawiam
     
  15. splawik21

    splawik21 Grizzled Member
    Dash Core Team Foundation Member Dash Support Group

    Joined:
    Apr 8, 2014
    Messages:
    1,898
    Likes Received:
    1,277
    Trophy Points:
    1,283
    Aaaa juz kumam :)
    Nie da sie postawic wiecej masternodow na roznych IP uzywajac tego samego inputa bo sie beda wykluczac.
    W przeszlosci jeden gosc znalazl dziore i cos takiego wypraktykowal. W ciagu kilkh godzic Evan to naprawil ale zanim sie update zrobila to kolo zgarnal dobrych pare setek monet.
     
  16. jpr

    jpr Active Member

    Joined:
    May 11, 2014
    Messages:
    493
    Likes Received:
    393
    Trophy Points:
    133
    A to kolega chcial kupic jednego masternoda i zgarniac platnosci jak za kilka :D:D:D
     
  17. coinwall

    coinwall New Member

    Joined:
    Jan 20, 2015
    Messages:
    10
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    3
    Dokładnie o taką odpowiedź mi chodziło.

    W takim razie na chwilę obecną pojawią się tylko 2 MN w ciągu tygodnia.
    Bez VPS'ów tylko na normalnych IPkach.

    Pozdrawiam
     
  18. UdjinM6

    UdjinM6 Official Dash Dev
    Dash Core Team Moderator

    Joined:
    May 20, 2014
    Messages:
    3,631
    Likes Received:
    3,532
    Trophy Points:
    1,183
    I'm not sure if I get the question right. Port is fixed to 9999. You will not be able to register MN on any other external port.
    https://github.com/darkcoin/darkcoin/blob/master/src/masternode.cpp#L103-L106
    So if you try to setup it behind NAT you will need to forward external (inbound) 9999 to whatever_port_you_run_MN_on on one (and only one) of the machines OR put this one machine in DMZ and run MN on default port 9999.
    Hope it helps :)
     
  19. splawik21

    splawik21 Grizzled Member
    Dash Core Team Foundation Member Dash Support Group

    Joined:
    Apr 8, 2014
    Messages:
    1,898
    Likes Received:
    1,277
    Trophy Points:
    1,283
  20. jpr

    jpr Active Member

    Joined:
    May 11, 2014
    Messages:
    493
    Likes Received:
    393
    Trophy Points:
    133
    Moje nody juz na 11.11 :cool:
     
    • Like Like x 1
  21. coinwall

    coinwall New Member

    Joined:
    Jan 20, 2015
    Messages:
    10
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    3
    Jeden MN stoi.

    Mam pytanie odnośnie wyłączania się MN.

    Dlaczego co pewien czas się wyłącza ?

    Deamon DRK działa a MN się wyłącza.

    Pozdrawiam
     
  22. jpr

    jpr Active Member

    Joined:
    May 11, 2014
    Messages:
    493
    Likes Received:
    393
    Trophy Points:
    133
    Na jakim vps masz? U mnie od kiedy11.13 wersja wyszla nie wylaczyl sie zaden Masternod, bedzie ze 3 dni juz
     
    • Like Like x 1
  23. coinwall

    coinwall New Member

    Joined:
    Jan 20, 2015
    Messages:
    10
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    3
    Nie VPS tylko Terminal HP w domu.

    sprawdziłem HotCold i jest enabled.

    Mam wrażenie że jak wyłączę portfel DRK na lapku to MN też się wyłącza.

    W toku jest przygotowywany drugi MN, ale nie wiem czy będzie się opłacało go stawiac jak mam co 20 minut startować oba MN.

    Pozdrawiam
     
    • Like Like x 1
  24. splawik21

    splawik21 Grizzled Member
    Dash Core Team Foundation Member Dash Support Group

    Joined:
    Apr 8, 2014
    Messages:
    1,898
    Likes Received:
    1,277
    Trophy Points:
    1,283
    Zatem, rykujesz wystawiajac monety na "pokaz" na goracym portfelu, ze ktos madrzejszy wpadnie i ci je buchnie o ile ma taka wiedze.
    Uzywaj vps`a ze stalym IP, jest 7/24 odpalony i nie kosztuje wiele, twoj masternode na to zarobi i jeszcze ci zostanie :)
    Jak wylaczysz portfel na swoim lapku to wylaczasz masternoda - tak to oczywiste, jak ci prad wylacza to tez sie wylaczy. Dlatego tez uzywamy vps.
    Pamietaj ze z kazdym wylaczeniem masternoda i ponownym go wlaczeniu zaczynasz od nowa cykl na losowanie na wyplate. Poki co enforcment jest wylaczony wiec moze ci wpasc jaks wyplatka, ale jak bedize wlaczony to zapomnij ze cso dostaniesz przy takim wlaczaniu i wylaczaniu.
    Zainwestuj 5$ w vpsa i postaw tam klienta. Proscizna, mozesz uzywac chocby instrukcji TaoOfSatoshi.
    Masternode miesiecznie przynosi ok 20 drk cena za drk dzis to 2,07$, masz 40$ z czego koszty to 5$

    Pozdro
     
  25. coinwall

    coinwall New Member

    Joined:
    Jan 20, 2015
    Messages:
    10
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    3
    Nic nie ryzykuje.

    W domu jest postawiony router na debianie, z możliwościowa zalogowania się na niego po przez ssh tylk oz sieci wewnętrznej.
    Jest przekierowany odpowiedni port na Terminal HP na którym stoi MN.

    Całość jest pod UPSem 1,5KW

    Portfel DRK z którego generowałem masternode key jest na lapku, który ma cały dysk zaszyfrowany TrueCryptem.
    Sam portfel znajduje się jeszcze w szyfrowanym kontenerze TC.

    Mi nie chodzi o stawianie MN za granica tylko w Polsce, żebyśmy nie byli białą plamą.

    Pozdrawiam
     
  26. splawik21

    splawik21 Grizzled Member
    Dash Core Team Foundation Member Dash Support Group

    Joined:
    Apr 8, 2014
    Messages:
    1,898
    Likes Received:
    1,277
    Trophy Points:
    1,283
    No to zmienia wiele ;) Ladne zabezpieczenie, nie zmienia to jednak faktu dlaczego cie wylacza. Uzywasz ostatniej wersji tak? 11.0.13?
     
  27. coinwall

    coinwall New Member

    Joined:
    Jan 20, 2015
    Messages:
    10
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    3
    Dokładnie tej wersji.

    Na razie przerzuciłem MN na inne IP i tam działa ok.
    Jak wrócę do domu to popatrzę na logi router'a.

    Porty są przekierowane dobrze po dane wracają tym samym, ale jak wiadomo w IT nic nie jest pewne.

    W każdym razie kolejny MN na polskim IP już działa brakuje 300 DRK do mojego drugiego MN.

    Pozdrawiam
     
    • Like Like x 1
  28. splawik21

    splawik21 Grizzled Member
    Dash Core Team Foundation Member Dash Support Group

    Joined:
    Apr 8, 2014
    Messages:
    1,898
    Likes Received:
    1,277
    Trophy Points:
    1,283
    Ladnie! Coraz wieksze zainteresowanie widze moneta wsrod polakowm mimo to zakladamy MNy na zagranicznych boxach.
     
  29. grzem

    grzem Member

    Joined:
    Nov 22, 2014
    Messages:
    49
    Likes Received:
    7
    Trophy Points:
    48
    Miałem kiedyś takie problemy, tzn. jak wyłączyłem klienta qt z 1000 DRK, to po godzinie nie było masternoda. Ponieważ to dotyczyło tylko jednego, działałem tak przez jakiś czas. Ostatecznie znalazłem błędy w konfiguracji masternodekey jeśli dobrze pamiętam.
     
  30. splawik21

    splawik21 Grizzled Member
    Dash Core Team Foundation Member Dash Support Group

    Joined:
    Apr 8, 2014
    Messages:
    1,898
    Likes Received:
    1,277
    Trophy Points:
    1,283
    I jak dziala czy nadal musisz je odpalac czesto?
     

Share This Page