Polski MasterNode

coinwall

New Member
Jan 20, 2015
10
2
3
Witam,

Mam dwa VPS'y na "polskich blachach".

Mam dosyć łopatologiczne pytanie.

Przykładowo kupuje 1000 DRK na bitfinex.
Przelewam je do swojego porfela.

Konfiguruje całego vps'a pod MN
Udaje się go postawić.

Co dalej z tymi 1000 DRK mogę je ruszyć czy one muszą być na tym adresie od MN jako zabezpieczenie ?

Pozdrawiam
 

maky

Member
Nov 14, 2014
70
32
58
Muszą być nieruszane. Nie muszą i nie powinny być na VPN-ie tylko na jakimś bezpiecznym wallecie rzadko podłączanym do sieci. Walleta będziesz używał raz na ruski rok aby uruchomić masternoda. Zazwyczaj przy zmianie nr protokołu co odbywa się o wiele wiele rzadziej niż upgrady klienta darkcoina.
 

splawik21

Grizzled Member
Dash Core Team
Moderator
Foundation Member
Dash Support Group
Apr 8, 2014
1,918
1,273
1,283
coinwall witamy w gronie darkcoinersow ;) zgadza sie, koledzy powyzej juz ci odpowiedzili na pytanie. 1000 drk widnieje jako input /wejscie na portfelu ktore w momencie gdy je ruszysz deaktywuje masternoda. Mozesz ponownie uzywac tego samego adresu wysylajac do siebie transakcje w postaci jednej transakcji 1000 monet wtedy po 15 potwierdzeniach mozesz znow odpalic masternoda.
Portfel ktory przechowuje monety przezucasz na kilka nosnikow ktore nie sa podlaczone do internetu.
Wraz z nowa wersja klienta (przy zmiania protokolu) nalezy update zrobic na zdalnym i lokazlnym kliencie zas na lokalu odpalic komende masternode start i wtedy wlasnie potrzebujesz miec dostep do portfela gdzie monety sa zamrozone.

wal smialo z pytaniami na ogolnej dyskuji darkcoina tutaj: https://darkcointalk.org/threads/ogolna-dyskusja.2586/
 

coinwall

New Member
Jan 20, 2015
10
2
3
Ok, czyli trzeba zainwestować około 6 BTC teraz.

Ale pojawiły się kolejne pytania.

Ile MN można odpalić z jednego INPUTA ?
Czy MN można odpalać na komputerze za NAT'em, ale przekierować odpowiednie porty na niego ?

Plan mam taki:
kupić taki zestaw:
allegro*pl/terminal-hp-5710-800mhz-256-256-win-xp-embeded-i4972570791.html
allegro*pl/kingston-compact-flash-cf-16gb-u2-i4988345597.html

I na tym postawi c MN w domu i w kilku miejscach gdzie administruję siecią.
Wszędzie jest Publiczny Stały adres IP i są w Polsce.

Na początek jeżeli na powyższe dwa pytania uzyskam twierdzące odpowiedzi pojawią 3 MN z geolokalizowanym polskim IP.

+ te 2 VPS'y

Pozdrawiam
 

splawik21

Grizzled Member
Dash Core Team
Moderator
Foundation Member
Dash Support Group
Apr 8, 2014
1,918
1,273
1,283
Ok, czyli trzeba zainwestować około 6 BTC teraz.

Ale pojawiły się kolejne pytania.

Ile MN można odpalić z jednego INPUTA ?
Czy MN można odpalać na komputerze za NAT'em, ale przekierować odpowiednie porty na niego ?

Plan mam taki:
kupić taki zestaw:
allegro*pl/terminal-hp-5710-800mhz-256-256-win-xp-embeded-i4972570791.html
allegro*pl/kingston-compact-flash-cf-16gb-u2-i4988345597.html

I na tym postawi c MN w domu i w kilku miejscach gdzie administruję siecią.
Wszędzie jest Publiczny Stały adres IP i są w Polsce.

Na początek jeżeli na powyższe dwa pytania uzyskam twierdzące odpowiedzi pojawią 3 MN z geolokalizowanym polskim IP.

+ te 2 VPS'y

Pozdrawiam
Powinno smigac uwazam.
Pozwol jednak sie wypowiedziec tez chlopaka jpr maky jako ze expertem w dziedzinie sieci nie jestem.
--------------------------------------------
flare UdjinM6 will this work?
How many MNs can he start from one input?
Can he setup his MN on the PC with NAT but to redirect the specified port on it?

He plans to buy these hardware:
www.allegro.pl/terminal-hp-5710-800mhz-256-256-win-xp-embeded-i4972570791.html
www.allegro.pl/kingston-compact-flash-cf-16gb-u2-i4988345597.html

If that is possible he will setup 3 MNs with geolocated polish IP + 2 VPS

Time for me
/AFK
 

coinwall

New Member
Jan 20, 2015
10
2
3
Wybaczcie ale niestety nie mam pojęcia.
Jeżeli chodzi o port forwarding to z tego co wyczytałem to powinno działać.

Pojawiło się kolejne pytanie - Jak wypłacić zgromadzone z MN DRK .
Bo jak rozumiem DRK z utrzymywania MN trafiają na adres z którego generujemy klucz MN.

Pozdarwiam
 

splawik21

Grizzled Member
Dash Core Team
Moderator
Foundation Member
Dash Support Group
Apr 8, 2014
1,918
1,273
1,283
Uzywajac coin control w kliencie zaznaczajac wejscia zas 1000 input nie ruszasz. Proscizna.
 
  • Like
Reactions: maky

coinwall

New Member
Jan 20, 2015
10
2
3
Bajka :)

To czekam tylko na informacje odnośnie ile można MN postawić z jednego INPUTA.

Dwa terminale już są gotowe, VPS'y także.

Jaką giełdę polecacie do kupna DRK ? Chyba że ktoś chce sprzedać 1000 DRK za 6 BTC.

Pozdrawiam
 

jpr

Active Member
May 11, 2014
493
393
133
Bajka :)

To czekam tylko na informacje odnośnie ile można MN postawić z jednego INPUTA.

Dwa terminale już są gotowe, VPS'y także.

Jaką giełdę polecacie do kupna DRK ? Chyba że ktoś chce sprzedać 1000 DRK za 6 BTC.

Pozdrawiam
Biorąc pod uwage obecną cene na 0.0066 to raczej za 6 btc nie kupisz 1000 DRK :)))
edit: a jesli chodzi o gielde to bitfinex lub cryptsy
 

splawik21

Grizzled Member
Dash Core Team
Moderator
Foundation Member
Dash Support Group
Apr 8, 2014
1,918
1,273
1,283
Jesli dobrze rozumiem z tymi inputami to jeden input wejscie 1000 monet jako tx pozwala ci na postawienie 1 MN.
Mozesz ewentualnie miec wiecej wejsc w danym portfelu z roznymi adresami i odpalic je z komendy start-many.
A w czym tobie to robi roznice przy 3 masternodach?
 

coinwall

New Member
Jan 20, 2015
10
2
3
Jesli dobrze rozumiem z tymi inputami to jeden input wejscie 1000 monet jako tx pozwala ci na postawienie 1 MN.
Mozesz ewentualnie miec wiecej wejsc w danym portfelu z roznymi adresami i odpalic je z komendy start-many.
A w czym tobie to robi roznice przy 3 masternodach?
Różnica jest bardzo prosta na postawienie jednego MN z 1 INPUTA wydajesz 6.7 BTC.
Ale jak z tego samego INPUTA możesz postawić 3 MN lub więcej to koszt postawienia jednego MN spada coraz bardziej.

Pozdrawiam
 

splawik21

Grizzled Member
Dash Core Team
Moderator
Foundation Member
Dash Support Group
Apr 8, 2014
1,918
1,273
1,283
Aaaa juz kumam :)
Nie da sie postawic wiecej masternodow na roznych IP uzywajac tego samego inputa bo sie beda wykluczac.
W przeszlosci jeden gosc znalazl dziore i cos takiego wypraktykowal. W ciagu kilkh godzic Evan to naprawil ale zanim sie update zrobila to kolo zgarnal dobrych pare setek monet.
 

jpr

Active Member
May 11, 2014
493
393
133
A to kolega chcial kupic jednego masternoda i zgarniac platnosci jak za kilka :D:D:D
 

coinwall

New Member
Jan 20, 2015
10
2
3
Dokładnie o taką odpowiedź mi chodziło.

W takim razie na chwilę obecną pojawią się tylko 2 MN w ciągu tygodnia.
Bez VPS'ów tylko na normalnych IPkach.

Pozdrawiam
 

UdjinM6

Official Dash Dev
Dash Core Team
Moderator
May 20, 2014
3,637
3,536
1,183
Powinno smigac uwazam.
Pozwol jednak sie wypowiedziec tez chlopaka jpr maky jako ze expertem w dziedzinie sieci nie jestem.
--------------------------------------------
flare UdjinM6 will this work?
How many MNs can he start from one input?
Can he setup his MN on the PC with NAT but to redirect the specified port on it?

He plans to buy these hardware:
www.allegro.pl/terminal-hp-5710-800mhz-256-256-win-xp-embeded-i4972570791.html
www.allegro.pl/kingston-compact-flash-cf-16gb-u2-i4988345597.html

If that is possible he will setup 3 MNs with geolocated polish IP + 2 VPS

Time for me
/AFK
I'm not sure if I get the question right. Port is fixed to 9999. You will not be able to register MN on any other external port.
https://github.com/darkcoin/darkcoin/blob/master/src/masternode.cpp#L103-L106
So if you try to setup it behind NAT you will need to forward external (inbound) 9999 to whatever_port_you_run_MN_on on one (and only one) of the machines OR put this one machine in DMZ and run MN on default port 9999.
Hope it helps :)
 

coinwall

New Member
Jan 20, 2015
10
2
3
Jeden MN stoi.

Mam pytanie odnośnie wyłączania się MN.

Dlaczego co pewien czas się wyłącza ?

Deamon DRK działa a MN się wyłącza.

Pozdrawiam
 

jpr

Active Member
May 11, 2014
493
393
133
Jeden MN stoi.

Mam pytanie odnośnie wyłączania się MN.

Dlaczego co pewien czas się wyłącza ?

Deamon DRK działa a MN się wyłącza.

Pozdrawiam
Na jakim vps masz? U mnie od kiedy11.13 wersja wyszla nie wylaczyl sie zaden Masternod, bedzie ze 3 dni juz
 
  • Like
Reactions: splawik21

coinwall

New Member
Jan 20, 2015
10
2
3
Nie VPS tylko Terminal HP w domu.

sprawdziłem HotCold i jest enabled.

Mam wrażenie że jak wyłączę portfel DRK na lapku to MN też się wyłącza.

W toku jest przygotowywany drugi MN, ale nie wiem czy będzie się opłacało go stawiac jak mam co 20 minut startować oba MN.

Pozdrawiam
 
  • Like
Reactions: splawik21

splawik21

Grizzled Member
Dash Core Team
Moderator
Foundation Member
Dash Support Group
Apr 8, 2014
1,918
1,273
1,283
Nie VPS tylko Terminal HP w domu.

sprawdziłem HotCold i jest enabled.

Mam wrażenie że jak wyłączę portfel DRK na lapku to MN też się wyłącza.

W toku jest przygotowywany drugi MN, ale nie wiem czy będzie się opłacało go stawiac jak mam co 20 minut startować oba MN.

Pozdrawiam
Zatem, rykujesz wystawiajac monety na "pokaz" na goracym portfelu, ze ktos madrzejszy wpadnie i ci je buchnie o ile ma taka wiedze.
Uzywaj vps`a ze stalym IP, jest 7/24 odpalony i nie kosztuje wiele, twoj masternode na to zarobi i jeszcze ci zostanie :)
Jak wylaczysz portfel na swoim lapku to wylaczasz masternoda - tak to oczywiste, jak ci prad wylacza to tez sie wylaczy. Dlatego tez uzywamy vps.
Pamietaj ze z kazdym wylaczeniem masternoda i ponownym go wlaczeniu zaczynasz od nowa cykl na losowanie na wyplate. Poki co enforcment jest wylaczony wiec moze ci wpasc jaks wyplatka, ale jak bedize wlaczony to zapomnij ze cso dostaniesz przy takim wlaczaniu i wylaczaniu.
Zainwestuj 5$ w vpsa i postaw tam klienta. Proscizna, mozesz uzywac chocby instrukcji TaoOfSatoshi.
Masternode miesiecznie przynosi ok 20 drk cena za drk dzis to 2,07$, masz 40$ z czego koszty to 5$

Pozdro
 

coinwall

New Member
Jan 20, 2015
10
2
3
Nic nie ryzykuje.

W domu jest postawiony router na debianie, z możliwościowa zalogowania się na niego po przez ssh tylk oz sieci wewnętrznej.
Jest przekierowany odpowiedni port na Terminal HP na którym stoi MN.

Całość jest pod UPSem 1,5KW

Portfel DRK z którego generowałem masternode key jest na lapku, który ma cały dysk zaszyfrowany TrueCryptem.
Sam portfel znajduje się jeszcze w szyfrowanym kontenerze TC.

Mi nie chodzi o stawianie MN za granica tylko w Polsce, żebyśmy nie byli białą plamą.

Pozdrawiam
 

splawik21

Grizzled Member
Dash Core Team
Moderator
Foundation Member
Dash Support Group
Apr 8, 2014
1,918
1,273
1,283
Nic nie ryzykuje.

W domu jest postawiony router na debianie, z możliwościowa zalogowania się na niego po przez ssh tylk oz sieci wewnętrznej.
Jest przekierowany odpowiedni port na Terminal HP na którym stoi MN.

Całość jest pod UPSem 1,5KW

Portfel DRK z którego generowałem masternode key jest na lapku, który ma cały dysk zaszyfrowany TrueCryptem.
Sam portfel znajduje się jeszcze w szyfrowanym kontenerze TC.

Mi nie chodzi o stawianie MN za granica tylko w Polsce, żebyśmy nie byli białą plamą.

Pozdrawiam
No to zmienia wiele ;) Ladne zabezpieczenie, nie zmienia to jednak faktu dlaczego cie wylacza. Uzywasz ostatniej wersji tak? 11.0.13?
 

coinwall

New Member
Jan 20, 2015
10
2
3
Dokładnie tej wersji.

Na razie przerzuciłem MN na inne IP i tam działa ok.
Jak wrócę do domu to popatrzę na logi router'a.

Porty są przekierowane dobrze po dane wracają tym samym, ale jak wiadomo w IT nic nie jest pewne.

W każdym razie kolejny MN na polskim IP już działa brakuje 300 DRK do mojego drugiego MN.

Pozdrawiam
 
  • Like
Reactions: splawik21

splawik21

Grizzled Member
Dash Core Team
Moderator
Foundation Member
Dash Support Group
Apr 8, 2014
1,918
1,273
1,283
Dokładnie tej wersji.

Na razie przerzuciłem MN na inne IP i tam działa ok.
Jak wrócę do domu to popatrzę na logi router'a.

Porty są przekierowane dobrze po dane wracają tym samym, ale jak wiadomo w IT nic nie jest pewne.

W każdym razie kolejny MN na polskim IP już działa brakuje 300 DRK do mojego drugiego MN.

Pozdrawiam
Ladnie! Coraz wieksze zainteresowanie widze moneta wsrod polakowm mimo to zakladamy MNy na zagranicznych boxach.
 

grzem

Member
Nov 22, 2014
49
7
48
Miałem kiedyś takie problemy, tzn. jak wyłączyłem klienta qt z 1000 DRK, to po godzinie nie było masternoda. Ponieważ to dotyczyło tylko jednego, działałem tak przez jakiś czas. Ostatecznie znalazłem błędy w konfiguracji masternodekey jeśli dobrze pamiętam.
 

splawik21

Grizzled Member
Dash Core Team
Moderator
Foundation Member
Dash Support Group
Apr 8, 2014
1,918
1,273
1,283
Dokładnie tej wersji.

Na razie przerzuciłem MN na inne IP i tam działa ok.
Jak wrócę do domu to popatrzę na logi router'a.

Porty są przekierowane dobrze po dane wracają tym samym, ale jak wiadomo w IT nic nie jest pewne.

W każdym razie kolejny MN na polskim IP już działa brakuje 300 DRK do mojego drugiego MN.

Pozdrawiam
I jak dziala czy nadal musisz je odpalac czesto?