Welcome to the Dash Forum!

Please sign up to discuss the most innovative cryptocurrency!

V12.1 Testnet Launch Thread

Discussion in 'Testing' started by eduffield, May 23, 2016.

  1. ashmoran

    ashmoran Member

    Joined:
    Jan 19, 2016
    Messages:
    71
    Likes Received:
    78
    Trophy Points:
    58
    Which faucet is this? I have 1300+ tDASH I can return to any faucet … or send to you directly if you have an address :)
     
  2. flare

    flare Administrator
    Dash Core Team Moderator

    Joined:
    May 18, 2014
    Messages:
    2,287
    Likes Received:
    2,406
    Trophy Points:
    1,183
    http://test.faucet.dashninja.pl/
     
  3. flare

    flare Administrator
    Dash Core Team Moderator

    Joined:
    May 18, 2014
    Messages:
    2,287
    Likes Received:
    2,406
    Trophy Points:
    1,183
    Ah, having two different versions (0.12.0 and 0.12.1) of the Dash Wallet on OSX is a bit tricky :)
     
  4. flare

    flare Administrator
    Dash Core Team Moderator

    Joined:
    May 18, 2014
    Messages:
    2,287
    Likes Received:
    2,406
    Trophy Points:
    1,183
  5. halso

    halso Active Member

    Joined:
    Apr 27, 2016
    Messages:
    440
    Likes Received:
    236
    Trophy Points:
    113
    I'll download it on my spare PC. Thanks for the heads up.
     
  6. ashmoran

    ashmoran Member

    Joined:
    Jan 19, 2016
    Messages:
    71
    Likes Received:
    78
    Trophy Points:
    58
    I've installed the latest testing version to /Applications/Dash-Qt 0.12.1 made a shell script Dash-testing.sh with the following contents:

    #!/usr/bin/env sh
    /Applications/Dash-Qt\ 0.12.1.app/Contents/MacOS/Dash-Qt -testnet -listen=0 \
    -datadir="/Users/ashmoran/Library/Application Support/Dash-testing"%
    and then I just need to open Terminal and run ./Dash-testing.sh, and it boots up. It's a little bit of a hassle, but not much.

    I actually have a few of these with various settings on the command line, and I just run the one I want. OS X doesn't get confused (especially if you have multiple copies of the app bundle with different filenames, except that if you want to launch the app from the Dock with the default settings, you have to click on that first, before you run a scripted version, otherwise the Dock icon just represents the first scripted version you launched, and you can't open the app normally.

    (cc: @halso)
     
    • Like Like x 1
  7. ashmoran

    ashmoran Member

    Joined:
    Jan 19, 2016
    Messages:
    71
    Likes Received:
    78
    Trophy Points:
    58
  8. halso

    halso Active Member

    Joined:
    Apr 27, 2016
    Messages:
    440
    Likes Received:
    236
    Trophy Points:
    113
    Cheers @ashmoran but that sounded like Chinese to me. I'll fire up my old PC and see what happens.

    Thnks again!
     
  9. halso

    halso Active Member

    Joined:
    Apr 27, 2016
    Messages:
    440
    Likes Received:
    236
    Trophy Points:
    113
    So, i downloaded 12.1 and set up test net but the QT client says no blockchain available. Where do i get that?
     
  10. flare

    flare Administrator
    Dash Core Team Moderator

    Joined:
    May 18, 2014
    Messages:
    2,287
    Likes Received:
    2,406
    Trophy Points:
    1,183
    It should get that automatically after some minutes. Can you send your debug.log to me?
     
  11. halso

    halso Active Member

    Joined:
    Apr 27, 2016
    Messages:
    440
    Likes Received:
    236
    Trophy Points:
    113
    Hold on. We are sucking diesel now! All good. Thnks.
     
    • Like Like x 1
  12. yidakee

    yidakee Well-known Member
    Foundation Member

    Joined:
    Apr 16, 2014
    Messages:
    1,812
    Likes Received:
    1,168
    Trophy Points:
    283
    4 Masternodes updated and reindexed.
    QT + 3 mix wallets updated and reindexed. Consolidating fund to mix again.
    4 CPU testnet miners up and running (winners list populated and fairly congruent)

    All on the same chain

    What should we be testing now ?
     
  13. UdjinM6

    UdjinM6 Official Dash Dev
    Dash Core Team Moderator

    Joined:
    May 20, 2014
    Messages:
    3,637
    Likes Received:
    3,536
    Trophy Points:
    1,183
    PSing and ISing :)
    Mixing (PS) works quite nicely afaik, wondering if IS still works too (networking part changed there during migration to bitcoin 0.12).
     
  14. yidakee

    yidakee Well-known Member
    Foundation Member

    Joined:
    Apr 16, 2014
    Messages:
    1,812
    Likes Received:
    1,168
    Trophy Points:
    283
    @UdjinM6

    I suppose we should be preferably testing without multisession?
     
  15. qwizzie

    qwizzie Well-known Member

    Joined:
    Aug 6, 2014
    Messages:
    1,546
    Likes Received:
    726
    Trophy Points:
    183
    PrivateSend Testing :

    When pressing "Choose" in the Send Tab (below at Transaction Fee) it shows :

    Transaction fee recommended : 0.00020000 tDash/kB (normal confirmation time)
    However when doing 10 tDash (0.192kB) it calculates 0.00010000 fee, which is actually less then the recommended fee ?

    [​IMG]

    But the transactions all confirm okay.

    Try 1 : confirmed
    Transaction ID: 7690993153f584e0f52628b4befc853750ce47dcbd55e93a8dc38e41d4011c16-000

    Try 2 : confirmed
    Transaction ID: d741b78090061cbb6d0ee94c89ec736df1d11772bb62599585755a0e6ca43abb-000

    Try 3 : confirmed
    Transaction ID: 375c6da087549bd971fd5fd8e3b930c7d9c381b52a2bdf46953e675a3ca54199-000

    Try 4 : confirmed
    Transaction ID: 30fee70e7cebada5dbb7ccb2474fa9ed026b0a915a67b62e501aaf1346725e77-000

    Try 5 : confirmed
    Transaction ID: 5434eb8804f16b51692d278e04c93e71c65da973231cc66ac7a2f0db4bc08bfa-000

    [​IMG]

    Transaction details from Try 5 :

    Status: 3/unconfirmed
    Date: 31-5-2016 23:21
    From: unknown
    To: yesY4Ka84aVzQ5RGwRwpJQfmfzfDCzZfhX (own address, label: TestDash6)
    Credit: 10.00000000 tDASH
    Net amount: +10.00000000 tDASH
    Transaction ID: 5434eb8804f16b51692d278e04c93e71c65da973231cc66ac7a2f0db4bc08bfa-000

    Conclusion : PrivateSend seems to be working as it should be although i'm wondering about the difference between recommended transaction fee and actually assigned transaction fee .. is it just looking at the kB size ?
    And how does Smart fee come into play ? Is it a new addition ?
     
    #255 qwizzie, May 31, 2016
    Last edited: May 31, 2016
  16. flare

    flare Administrator
    Dash Core Team Moderator

    Joined:
    May 18, 2014
    Messages:
    2,287
    Likes Received:
    2,406
    Trophy Points:
    1,183
    Latest builds (git-d0ad4ad) of v0.12.1.x branch

    Linux --> https://dashpay.atlassian.net/builds/browse/DASHL-DEV-554/artifact/JOB1/gitian-linux-dash-dist/
    Windows --> https://dashpay.atlassian.net/builds/browse/DASHW-DEV-501/artifact/JOB1/gitian-win-dash-dist/
    MacOS X --> https://dashpay.atlassian.net/builds/browse/DASHM-DEV-510/artifact/JOB1/gitian-osx-dash-dist/
    Raspberry --> https://dashpay.atlassian.net/builds/browse/DASHP-DEV-506/artifact/JOB1/gitian-RPi2-dash-dist/

    Changelog:

    - fix masternode signatures, bump PROTOCOL_VERSION --> https://github.com/dashpay/dash/pull/836
    - update testnet seeds --> https://github.com/dashpay/dash/pull/845
    - minor refactoring --> https://github.com/dashpay/dash/pull/846

    *Note*: `protocolversion` has changed to `70201`. You will need to `masternode start/start-alias` your masternodes after update.

    Testnet tools (explorers, faucets, pools) --> https://www.dash.org/forum/threads/testnet-tools-resources.1768/
     
    • Like Like x 2
  17. TanteStefana

    TanteStefana Grizzled Member
    Foundation Member

    Joined:
    Mar 9, 2014
    Messages:
    2,861
    Likes Received:
    1,854
    Trophy Points:
    1,283
    I have a question / request It seems like when you denominate (and I am talking about the current wallet) your wallet breaks down the first 120 or so coins into denominations under 100. Next, if you do not have aproximately 220+ (don't know exact amounts) coins, you will not denominate anymore as the wallet is waiting for you to collect enough to do a 100 coin denomination. This is a problem for people who want those coins to be mixed but can't get the wallet to do so. A wallet owner also can't have a single large (100 coin) denomination if they don't have enough coins even if they decide they don't need so many 10s 1s and 0.1s.

    Worse still, in the current mainnet wallet, if you DO add funds, the mixing is stuck (hence I don't know how much it takes to trigger it to go again) Thus, if you're not really rich, you can't get more than a bit over 100 coins to mix and what if you want more than that? What if you want a larger denomination, so that you don't associate so many accounts together?

    I think we need a few more options here??? Especially because the value of Dash is going up and people aren't going to have thousands of Dash to play with in the near future.
     
    #257 TanteStefana, Jun 1, 2016
    Last edited: Jun 1, 2016
  18. TanteStefana

    TanteStefana Grizzled Member
    Foundation Member

    Joined:
    Mar 9, 2014
    Messages:
    2,861
    Likes Received:
    1,854
    Trophy Points:
    1,283
    One more thing: On the latest build, and I believe previous builds, but my memory fails me, the hot wallet (with the funds) says it started the masternode, but the remote wallet (the one on the server) says it's waiting for remote activation.

    The message isn't propagating or something? It shows up immediately on mainnet nodes, is this different now? I do see on my local "hot" wallet, that the MN was "Pre Enabled". Is this some kind of new safety step?
     
  19. TanteStefana

    TanteStefana Grizzled Member
    Foundation Member

    Joined:
    Mar 9, 2014
    Messages:
    2,861
    Likes Received:
    1,854
    Trophy Points:
    1,283
    Finally, I was getting tons of collateral, but that was not on the latest wallet. Although, the top collateral was on the latest wallet:

    [​IMG]
     
  20. UdjinM6

    UdjinM6 Official Dash Dev
    Dash Core Team Moderator

    Joined:
    May 20, 2014
    Messages:
    3,637
    Likes Received:
    3,536
    Trophy Points:
    1,183
    Note to everyone: latest update could possibly fork the testnet for some time due to incompatibility between protocol versions, pls update asap to shorten this period (especially miners).
    Thanks!
     
  21. yidakee

    yidakee Well-known Member
    Foundation Member

    Joined:
    Apr 16, 2014
    Messages:
    1,812
    Likes Received:
    1,168
    Trophy Points:
    283
    That is normal behaviour. I had the same doubt myself and @flare explained it to me. When the QT says "successful" it means it successfully sent the signed message to the nodes. It does not necessarily mean that the node successfully activated.

    Could be for several reasons (bad config, ban, on a fork, etc), but the best thing to do to troubleshoot is

    - shut down the node daemon for more than an hour, for it to drop
    - check all the configs (ip's, genkeys, tx hashes, etc), including QT
    - update the daemon if not already, and QT
    - start the nodes reindexing the blockchain (fix forking) + QT
    - let it sync up to block height and check latest block hash to verify if they are all on the correct chain + QT
    - Start-many

    I think that should do it.

    For the miners, the same procedure, but please check "masternode winners" to see if you have a populated winner's list. If not, don't start mining. Wait until you have winners list and then you're good to go.

    .
     
  22. flare

    flare Administrator
    Dash Core Team Moderator

    Joined:
    May 18, 2014
    Messages:
    2,287
    Likes Received:
    2,406
    Trophy Points:
    1,183
    Actually @UdjinM6 resolved this bug, winners list is syncronized now.
     
    • Like Like x 1
  23. David

    David Well-known Member
    Dash Support Group

    Joined:
    Jun 21, 2014
    Messages:
    618
    Likes Received:
    628
    Trophy Points:
    163
    So I have my test client set up as a liquidity provider. I check coin control and see that I have plenty of 8-round denoms available. Yet my PrivateSend balance shows 0, and when I go to coin control and try to PS myself some funds, it says there isn't enough PrivateSend funds.

    This may not be a bug, but the function should probably be more user friendly. Is it normal for LPs not to be able to PrivateSend?
     
  24. TanteStefana

    TanteStefana Grizzled Member
    Foundation Member

    Joined:
    Mar 9, 2014
    Messages:
    2,861
    Likes Received:
    1,854
    Trophy Points:
    1,283
    3 wallets, 3 different chains, LOL. Is this supposed to be resolved in the latest version posted yesterday? do I have the wrong version? Dash Core version v0.12.1.0-d0ad4ad (64-bit)

    Note: after a few restarts and deleting all except wallet.dat and MN.conf I got them on the same chain (hopefully correct one) and all is well :)
     
    #264 TanteStefana, Jun 1, 2016
    Last edited: Jun 1, 2016
  25. bertlebbert

    bertlebbert Active Member

    Joined:
    Jul 17, 2014
    Messages:
    669
    Likes Received:
    289
    Trophy Points:
    133
    Currently @flare's Block Explorer is on 15250 and @elbereth's is on 15266.

    I left 5 empty wallets running MNs on for last 8 hrs - all stayed on the longer chain. But just now I start the wallet containing collateral for those MNs and it forks to the shorter chain - even after deleting all except wallet.dat and masternode.conf.

    Edit: Sorry, after a 2nd look, all wallets are on same (shorter) chain - hoping that is correct chain...
     
    #265 bertlebbert, Jun 1, 2016
    Last edited: Jun 1, 2016
  26. bertlebbert

    bertlebbert Active Member

    Joined:
    Jul 17, 2014
    Messages:
    669
    Likes Received:
    289
    Trophy Points:
    133
    Establishing a network connection sometimes takes a very long time (ie. no block source)...
     
  27. qwizzie

    qwizzie Well-known Member

    Joined:
    Aug 6, 2014
    Messages:
    1,546
    Likes Received:
    726
    Trophy Points:
    183
    InstantSend Testing

    Test 1 : Failed

    Status: 0/confirmed (InstantSend verification in progress - 4 of 10 signatures ), broadcast through 14 nodes
    Date: 1-6-2016 19:26
    To: TestDash2 ySJmSKL7dw4RiSCUSmpKAk1zUpgP5nN2Ln
    Debit: -10.00000000 tDASH
    Transaction fee: -0.01000000 tDASH
    Net amount: -10.01000000 tDASH
    Transaction ID: f228e6ffef2dbebebaac3c441926080f68f64fac6ed8a9dda3988e4ee0bda945-000

    Test 2 : Failed

    Status: 0/confirmed (InstantSend verification in progress - 4 of 10 signatures ), broadcast through 14 nodes
    Date: 1-6-2016 19:30
    To: TestDash3 yRpRRQoy7FhY3sZVgQpdCPP6Vd31Vpp6qw
    Debit: -10.00000000 tDASH
    Transaction fee: -0.01000000 tDASH
    Net amount: -10.01000000 tDASH
    Transaction ID: a1557b98f51b9060fd6eaae007836091e64d93a13bd298fcdb7b6fc7d125e519-000

    Test 3 : Failed

    Status: 0/confirmed (InstantSend verification in progress - 4 of 10 signatures ), broadcast through 14 nodes
    Date: 1-6-2016 19:32
    To: TestDash4 ySQmPqJZ1ju1qV4ckJQhoiUHkTGo3pVm1J
    Debit: -10.00000000 tDASH
    Transaction fee: -0.01000000 tDASH
    Net amount: -10.01000000 tDASH
    Transaction ID: 0dfe36f83c9a82b322a6f6ca2d9005638c6d6881bc2417e6d05a1c917250001c-000

    Test 4 : Failed

    Status: 0/confirmed (InstantSend verification in progress - 4 of 10 signatures ), broadcast through 8 nodes
    Date: 1-6-2016 19:33
    To: TestDash5 yTv8Ni2NbAVkwESskx8YxzEUHdnqHz1amX
    Debit: -10.00000000 tDASH
    Transaction fee: -0.01000000 tDASH
    Net amount: -10.01000000 tDASH
    Transaction ID: 9fa21da73f101ffdbad04cc2647535cec377e3c2ef958854c8c7e11a0880d3bf-000

    Test 5 : Failed

    Status: 0/confirmed (InstantSend verification in progress - 2 of 10 signatures ), broadcast through 12 nodes
    Date: 1-6-2016 19:41
    To: TestDash6 yesY4Ka84aVzQ5RGwRwpJQfmfzfDCzZfhX
    Debit: -25.00000000 tDASH
    Transaction fee: -0.01000000 tDASH
    Net amount: -25.01000000 tDASH
    Transaction ID: 013366adffa6053c9fd1434d87c13898f4569b4d8b8b798ab31c1ce9933960c8-000

    Number of connections : 5-7
    Number of masternodes : 65

    I will try this again when i have more connections and masternodes stay stable (they fluctuate a bit)
     
    #267 qwizzie, Jun 1, 2016
    Last edited: Jun 1, 2016
    • Like Like x 1
  28. flare

    flare Administrator
    Dash Core Team Moderator

    Joined:
    May 18, 2014
    Messages:
    2,287
    Likes Received:
    2,406
    Trophy Points:
    1,183
    Testnet has forked, i am compiling a new version to resolve this.
     
    • Like Like x 4
  29. flare

    flare Administrator
    Dash Core Team Moderator

    Joined:
    May 18, 2014
    Messages:
    2,287
    Likes Received:
    2,406
    Trophy Points:
    1,183
  30. qwizzie

    qwizzie Well-known Member

    Joined:
    Aug 6, 2014
    Messages:
    1,546
    Likes Received:
    726
    Trophy Points:
    183
    Latest build (git-9b9d105) of v0.12.1.x branch
    [​IMG]
    Only Elbereth's explorer is synced correctly.... FYI
    by the way, to check active chain and possible forks type 'getchaintips' in your console.
     
    #270 qwizzie, Jun 1, 2016
    Last edited: Jun 1, 2016